evtnoten, mediterrane kruiden, olijven, pesto, tapenadenaar smaak toe te voegen
Kruidenboter
100gram roomboter of plantaardige boter zoals flora plant op kamer temperatuur
10takjesplatte peterseliealleen de blaadjes
10stengelsbieslook
1teen knoflookgeperst
1theelepelcitroensap
zoutnaar smaak
pepernaar smaak
chiliboter
100gramroomboter of plantaardige boterop kamer temperatuur
10 takjesplatte peterseliede blaadjes
1teen knoflookgeperst
10 stengelsbieslook
1theelepelcitroensap
1snufchayennepepernaar smaak
1 theelepelchilivlokken
zoutnaar smaak
pepernaar smaak
Aioli
1stukeidooier van een vers ei
250mlolijfoliemild
2tenenknoflook
1stukcitroen
zoutnaar smaak
pepernaar smaak
Tomaten salsa
4stukstomaten
1teenknoflook
1stuklenteui
0,5kleinesjalot
2eetlepelsolijfolieextra vierge
zoutnaar smaak
pepernaar smaak
Instructies
Broodje
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de broodmix in een kom en meng deze goed met het zout en eventuele droge toevoegingen.
Voeg de olie en eieren toe en meng goed door.
Doe het mengsel in een broodvorm en zet deze in de voorverwarmde oven op 160 graden voor ongeveer 60 minuten.
Laat afkoelen en gebruik mooie dunne plakjes.
Kruidenboter
Prak de boter zacht met een vork.
Hak de kruiden fijn, pers de knoflook en roer het door de boter.
Breng op smaak met de citroensap, voldoende zout en wat peper.
Garneer met nog wat bieslook.
Chiliboter
Prak de boter zacht met een vork.
Hak de kruiden fijn, pers de knoflook en roer het door de boter.
Roer de cayennepeper en 2/3 van de chilivlokken ook door de boter.
Breng op smaak met de citroensap, voldoende zout en wat peper.
Garneer met de rest van de chilivlokken.
Aioli
Klop een ei dooier los.
Pers de 2 tenen knoflook boven de eidooier en mix het goed door elkaar.
Tijdens het mengen, mixen met garder mixer, giet druppelsgewijs de olie erbij, begin met max 50 ml ervan langzaam toe te voegen. Druppel voor druppel tot hij wat dikker wordt. Pas als hij wat dikker is de rest er langzaam bij doen. Beetje bij beetje.
Als het zo dik is als mayonaise kun je het op smaak brengen met de citroensap, zout en peper.
Eventueel een beetje zoetstof toevoegen.
Tomatensalsa
Snij de tomaten door de helft, haal de zaden eruit en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een kom.
Snij het sjalotje fijn, pers de knoflook en voeg deze toe en roer door de tomaten.
Roer de olijfolie door de tomaten en breng op smaak met peper en zout.
Snij het lenteuitje in kleine ringetjes en sprenkel over de salsa.