11 Tips om jezelf te MOTIVEREN (met afvallen)

1. WAAROM

Het is fijn om jezelf te kunnen motiveren. Daarom deze 11 tips om jezelf te motiveren. En we beginnen bij nr1.

Waarom wil je dit?

Vinden anderen je mooier of beter? Hebben anderen meer aan je? Of kun je misschien ook een reden voor jezelf bedenken. Weet dat je veel succesvoller bent als je deze keuze juist voor jezelf hebt gemaakt. Daarom deze tip; Maak een “motivatie-lijst” en bekijk deze regelmatig. Hang hem op de koelkast, of bedenk een plek die werkt voor jou.

Denk aan:

  • Ik wil graag van mijn diabetes af
  • Ik wil me gezonder voelen
  • Ik wil een plattere buik
  • Ik wil fit genoeg zijn om……
  • Ik wil het zwembad in lopen met een comfortabel gevoel
  • Ik wil leuke foto’s maken
  • Ik wil me trots voelen op mezelf
  • Ik wil van mijn jaloezie af
  • Ik wil mijzelf mooi voelen
  • Ik wil me comfortabel voelen met mijn voeding
  • Ik wil………

Vul maar in, ook al heb je 100 redenen. Als je het doet omdat jij het zelf belangrijk vindt heb je de grootste kans van slagen. Hou de controle zelf in handen en zet die knop om. Niemand zegt wat jij moet doen. Jij bepaalt wat je met jouw lijf doet! Kijk dagelijks naar deze lijst en vergeet zo niet waarom en voor wie je het doet.

2. DE BOTERTEST

Pak eens een pakje roomboter en snij er 200 gram roomboter vanaf. Bijna het hele pakje! Best veel vet toch! Behoorlijk veel. Toch vinden mensen het vaak teleurstellend als je “maar” 200 gram bent afgevallen. Nou is 200 gram vrijwel niet te meten, omdat je met 1 glas water drinken dit gewichtsverschil teniet doet op een weegschaal. Maar wanneer je daadwerkelijk 200 gram vet afvalt, is dat een hele prestatie. Je hebt er zo’n 1555 kcal voor nodig om dit voor elkaar te krijgen. Dat betekent 1555 kcal in de min komen te staan. Dat kan niet in 1 dag, tenzij je ziek bent en niet eet natuurlijk. Bedenk wel; 1555 kcal teveel eten zorgt natuurlijk ook voor 200 gram extra vetopslag.

Om een kilo af te vallen moet je dus 7777 kilocalorieën in de min komen te staan. Dit verminderen noemen we een calorie deficit. Pak voor de grap eens een kilo boter ( 4 pakjes!!! ) Nou…dat ben je dus kwijt als je 1 kilo vet af bent gevallen. Het is dus eigenlijk gewoon feest als er niets bij is gekomen of je een pakje boter bent afgevallen!

Daarnaast is het heel verstandig om duurzaam af te vallen. Je wilt jouw resultaat blijvend vasthouden en dat gaat niet wanneer je crasht. Snel afvallen onder je BMR zorgt voor jojo effect en verlies van motivatie achteraf en dat wil je niet. Ook heb je bepaalde goede vetten nodig, om lichaamsvet te kunnen verbranden. Doe je dieet vooral uitgebalanceerd! 

3. DAGELIJKS WEGEN DEMOTIVEERT

Afvallen gaat in verschillende fases, je cellen vullen zich bijvoorbeeld met vocht en laten zich daarna weer leeglopen. Soms komt er vlak voor je wat gewicht kwijt raakt er wat vocht bij en denk je onterecht dat het mis gaat, terwijl je juist goed op weg bent.

Ook hormonen spelen een grote rol en zorgen ervoor dat je gewicht dagelijks wat fluctueert en ook de cyclus heeft invloed. Om betrouwbaar te kunnen zien of je vet kwijt raakt zul je op een vast tijdstip bijvoorbeeld maandag 8 uur na het eerste toilet moeten vergelijken met het gewicht een week later op hetzelfde tijdstip met dezelfde kleding.
Daarnaast is meten met een vetmeter maar vooral met een omtrekmeter veel betrouwbaarder. Want indien je veel sport zul je na het sporten ook wat vocht vasthouden en in een jaar misschien niets afvallen maar er heel anders uitzien.

De fabel dat wanneer je sport je spieren meer gaan wegen dan je vet kom ik wel vaak tegen. Dit is liegen tegen jezelf helaas. Bij een geoefende sporter is dat ongeveer tussen de 0,5kg en 0,9kg, en een gevorderde sporter heeft geluk wanneer hij 0,3kg per maand aankomt. Dat geldt dus alleen voor intensieve topsport!

Meten met een touwtje of met kleding die losser gaat zitten kan natuurlijk ook! Motiveert enorm. Maar bedenk wel…200 gram is al bijna een pakje boter, dat zie je haast niet, maar t is er wel af.

4. BEREID JE VOOR OP ‘GEVAARLIJKE’ SITUATIES

Je wordt een keer moe, je hebt het te druk, geen tijd, geen zin, je blijft onverwachts ergens eten en hop daar zijn ze weer. Je oude patronen. Omdat je nu een plan volgt en weet wat je gaat eten heb je dit misschien nu ondervangen, maar er komt een moment dat je dit even niet achter de hand hebt en wat kun je dan doen?

Bedenk van te voren hoe je hier mee om gaat!

Schrijf eerst eens op welke situaties bij jou voor kunnen komen en bedenk wat je kunt doen om deze te voorkomen.
Voor onverwacht bezoek zorg je bijvoorbeeld dat je ook al wat geschikts voor jezelf en/of anderen de plank hebt liggen. Bak bijvoorbeeld een keto-taartje en vries deze in stukjes in, stop een keto chocolade reep in je tas of bak een ketobroodje als je een drukke week voor de boeg hebt.

Zorg dat je bepaalde dingen klaar legt zodat je bij een risico moment iets kunt pakken dat wel bij jouw eetwijze past. Bedenk ook wat je gaat zeggen als iemand je voor het blok zet. Zo ben je goed voorbereid en sta je er sterker voor. Doe aan meal preppen bij te weinig tijd of doe het samen met iemand en kook om de beurt. Kijk wat voor jou werkt want ook op de moeilijke momenten wil je het volhouden.

Als het dan toch een keer mis gaat bedenk dan ook hoe je zo snel mogelijk de draad weer op gaat pakken. Een actieplan bij een misstap, dit voorkomt dat je helemaal los gaat “omdat het die dag toch al mis is gegaan”.

5. FOTO’S MAKEN

Een goede motivatie op lange termijn is om je voor-fotos nog eens te bekijken. Of je “voor-kleding”. Neem de moeite en de tijd om een goede voor-foto te maken. Een van voren, een van achter en van opzij. In kleding die jouw vorm goed laat zien. Na 8 weken doe je dit nog een keer en kun je goed vergelijk met toen je begon.

Maak ook gelijk een lijstje waar jouw lichaam moeite mee heeft of bepaalde klachten. Dit kun je na 8 weken ook vergelijk.

Ondanks de eventuele narigheden doet jouw lichaam ook nu heel veel goed voor je, dat moet je nooit vergeten. Je geeft met dit lichaam jezelf misschien wel een heerlijke wandeling waarbij je kunt genieten van de omgeving, of de fijnste knuffelmomenten met je kind of je kijkt naar de mooiste dingen. Jouw lichaam zorgt voor jou, zoals jij voor je lichaam zorgt.

Voorbeeld van hoe je een foto kun maken.

6. REALISTISCHE DOELEN

Na 13 weken sneuvelen de meeste lange termijn plannen en diëten. Het doel is meestal erg ver weg en na een paar keer andere keuzes gemaakt te hebben gooien veel mensen het bijltje erbij neer.

Maar hoe zorg je nou dat je wel bij dat lange termijn doel komt? Hak het in stukjes! Wil je er 25 kg af in 1 jaar? Dat is 2 kilo per maand en een halve kilo per week. Dat betekent wel twee pakjes boter per week. Dat is behoorlijk veel vet. Misschien is 1 pakje boter per week ook heel goed…

Nu is dit een voorbeeld van iemand met veel overgewicht die veel wil afvallen. Maar ook bij een betere gezondheid of bij een beetje fitter worden kun je jouw doelen ook klein zetten. Wanneer je de doelen haalt kun je jezelf leren steeds te belonen met iets dat niet met eten te maken heeft. Denk aan een nieuwe trui, of een keertje lekker een uurtje voor jezelf inplannen. Dat bosje bloemen. En wat nog leuker is, wanneer je dit samen doet, doe dit voor elkaar!

Je kunt een lijstje maken met je doelen van de maand, week en dag.

Een voorbeeld van een dagdoel is:
-Ik hou me aan het weekmenu,
-Ik neem niets met suiker
-Ik eet geen tarwe
-Ik ga vandaag sporten

Een weekdoel kan ruimer zijn, zoals:
-Deze week sport ik 3 x
-Ik drink geen alcohol
-Ik ga op de fiets naar mijn werk

The importance of smaller steps

7. BESEF DAT JIJ VERANTWOORDELIJK BENT

Je kunt ziek zijn, medicijnen slikken of een zwangerschap achter de rug hebben. Allerlei lastige factoren spelen mee die jou op dit punt hebben gebracht. Dat is heel vervelend en zwaar, MAAR… gebruik dit niet meer als excuus! Daar verander je namelijk niets mee. Is veranderen moeilijk? JA! Maar je kunt toch zelf iets veranderen, sterker nog, je kunt jezelf makkelijker veranderen dan dat je iemand anders kunt veranderen. Iedereen op haar of zijn eigen niveau natuurlijk. Doe wat JIJ kunt. Dat is mogelijk!

8. NIET LIEGEN TEGEN JEZELF

Weer zo’n nare spiegel… maar we zijn er wel erg goed in. Steeds weer een hand noten eten en tegen jezelf zeggen dat “noten gezond zijn”en daarbij de calorieën expres vergeten. Of een groot stuk kaas afsnijden en tegen jezelf zeggen, ik heb maar 1 blokje op. Ik hoef niet te sporten, want ik heb al 8 keer de trap genomen en naar de supermarkt gefietst.

Of wanneer je iets “fouts” hebt gegeten, tegen jezelf zeggen, het is nu al verpest, dus ik begin morgen pas weer. Nee!! Dat is sabotage, nu weer door!

Een glas dubbel zo vol inschenken is niet maar 1 glas;) Helaas zijn we geneigd om  dan vol trots te liegen tegen onszelf dat we goed bezig zijn. Maar vergeten daarbij dat we het niet doen voor “de goedkeuring” maar voor ons eigen doel. Je doet het immers voor jezelf! 

9. WEES LIEF VOOR JEZELF! EN VOOR ELKAAR

Wanneer er iets misgaat wil je natuurlijk graag van anderen horen dat het niet uitmaakt en dat je weer door moet gaan. We zijn ook geneigd dit tegen een ander te zeggen. MAAR, waarom kun je dat nou niet tegen jezelf zeggen.

Praat tegen jezelf, zoals je tegen een ander zou praten! Wees lief voor jezelf. Een keer een fout maken, een keer een kilo meer op de weegschaal, een keer weer wat medicatie, een keer weer moe en hoofdpijn, wat dan ook. Pak het weer op en praat jezelf moed in. Op een lieve toon.

We zeggen natuurlijk nooit tegen elkaar dat je expres de fout in moet gaan. Dat is demotiveren. We willen niet degene die steeds op de rand staat er net overheen laten kukelen, met de opmerking; “dat moet kunnen”. Gelukkig zijn er ook duizenden heerlijke en fantastische passende recepten en vervangende producten waar het leuk mee blijft en waar je af en toe eens van kunt “genieten”.

10. AARDAPPELEN WEGEN

Uiteraard hebben we geen aardappelen meer in huis. Maar…ga voor de gein eens 2,5 kilo aardappelen in de winkel pakken en voel eens hoeveel dat weegt. Dat is niet niks. Sterker nog, strek je armen eens en houdt het voor je…hoelang hou je dat vol;)
Probeer jezelf eens te motiveren met spullen op te pakken die wegen wat jij kwijt bent. Elke 100 gram vet is fijn om kwijt te zijn.

Daarnaast, ben je nog meer kwijt dan gewicht? Een nare kwaal? Je suiker medicatie? Of heb je er wat bij? Energie, scherpte, een fijner gevoel in je buik?
Probeer dat te zien als een beloning voor je inspanning.

11. AFVALLEN OF PERSOONLIJK WELZIJN?

Wat was jouw doel? Je kilo’s kwijtraken? Of je kwalen kwijtraken? En wat als je je doel bereikt hebt? Wat verwacht je dan. Als je verwacht dat je in je oude levensstijl terug kunt stappen moet je er ook bij verwachten dat je dan ook weer op je oude niveau, gewicht en staat terug komt. Logisch, wat je geeft, krijg je terug.
Stel jezelf dus als doel om terwijl je dit begin maakt, tegelijk te zoeken naar welke dingen er in jouw leven passen. Fijne gewoontes hou je lang vol. Zorg ervoor dat het gevoel dat je iets moet veranderen in het gevoel dat je iets wilt! Als je je na een wandeling of sportactiviteit altijd erg fijn voelt, is dat goed om in je leven te passen en vol te houden. Net als de recepten die je lekker vindt. Zoek naar jouw invulling. Zodat je het niet even volhoudt en dan laat varen, want je hebt een doel voor ogen. En dat ga je vasthouden. 

1 gedachte over “11 Tips om jezelf te MOTIVEREN (met afvallen)

  1. D Heemskerk

    Ja, helemaal eens. Ik ben superblij. In deze week 5 al 7 kilo kwijt. Ik eet lekker en ben voldaan; heb niet het idee dat ik een dieet volg. Ruimere kleding is een mooie beloning en mensen beginnen er nu ook langzaam aan over. Een betere en langduriger kick dan een minuut suikerkick!

Geef een reactie