Ketogeen en Vitamine C

Nu het griep seizoen een andere wending heeft genomen en het corona virus om zich heen slaat, zien we veel berichten over vitamine C die ingezet kan worden als hulpmiddel om de weerstand te verhogen en ontstekingsreacties minder kans te geven. Vooral in combinatie met een koolhydraatarme eetwijze kun je de kans op ontstekingsreacties verlagen.


Hieronder een filmpje dat uitlegt waarom koolhydraten ook bijdragen aan een slechtere opname van vitamine C en waarom een koolhydraatbeperking verstandig kan zijn voor de verhoging van de weerstand.

Waarbij het bij ernstige virusinfecties intraveneus (via infuus) ingezet wordt, kunnen wij ook kijken naar of oraal gebruik zijn voordelen kan geven.

Broccoli, boerenkool, paprika, chilipepers, zwarte bessen, spruitjes, olijven, spinazie, bloemkool, tomaten, gedroogde kruiden zoals tijm, en peterselie, steranijs en vele andere zitten vol Vitamine C. Eet je een normale hoeveelheid groenten dan zou je dus ook voldoende vitamine C binnenkrijgen.

Moet je nu dan fruit eten?

Nee dus. Boerenkool bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappels.

De normale aanbevolen hoeveelheid vitamine C (ascorbinezuur) is in Nederland vrij laag. De aanbeveling voor een volwassene is 75 mg vitamine C. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximale hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.

Maar in het griepseizoen of tijdens een pandemie kan een hogere dosis vitamine C wellicht extra verstandig zijn en gaan er van vele stemmen op vanuit artsen en onderzoekers om een hoge dosis in te zetten niet alleen voor genezing maar ook voor preventie.

Aanbeveling voor nu:

Vitamine C in onderhoudsdosering: 1000 – 3000 mg per dag, verdeel dit over verschillende dosissen (bron: Ortho.nl) Therapeutische dosering: vanaf 2000 – 3000 mg per dag. Bouw het op vanwege het laxerende effect ivm darmtollerantie. Bij griep en/of verkoudheid: Tot 500 -1000 mg per uur Bouw geleidelijk op en af.

De aanvaardbare bovengrens van voor vitamine C inname (bron: Natural Medicines):

  • 1-3 jaar: 400 mg per dag
  • 4-8 jaar: 650 mg per dag
  • 9-13 jaar: 1200 mg per dag
  • 14-18 jaar: 1800 mg per dag
  • vanaf 18 jaar: 2000 mg per dag (ook tijdens zwangerschap/lborstvoeding)

De EFSA (European Food Safety Authority) constateert dat vitamine C een lage acute toxiciteit heeft en heeft geen veilige bovengrens van inname voor vitamine C bepaald (The EFSA Journal (2004) 59, 1-21).

Kort gezegd, teveel plas je uit.
Er zijn vele meningen over dit onderwerp te vinden deze dagen. Een harde stelling willen we hier echter niet over innemen. Kies verstandig en zorg goed voor jezelf.

Geef een reactie