Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van het Keto dieet?

De koolhydraatarme diëten maken tegenwoordig een enorme opmars. Wat veel mensen niet weten is dat een variant hierop in Amerika ontzettend populair is namelijk het keto dieet.

Dit keto dieet, ook wel het ketogeen dieet genoemd, draait om voeding met veel vet, voldoende eiwit en heel weinig koolhydraten. Hoe werkt dit keto dieet en hoe ga je er van  afvallen?

Zijn er ook nadelen?

In dit artikel gaan we hier verder op in. Wij zijn expert op het gebied van deze eetwijze en bieden naast informatie over ketogeen eten ook een leuk en makkelijk programma om op gewicht te komen en weer gezond te worden maar daarover later meer.

Het Ketogeen dieet

Een ketogeen dieet of keto dieet is een dieet waarbij je erg weinig koolhydraten eet, zo’n 5% van je calorieën. De meeste koolhydraatarme diëten staan je nog ongeveer 50 gram koolhydraten toe en koolhydraat beperkte diëten staan ongeveer 100 gram koolhydraten per dag toe. In koolhydraat beperkte variant is er zelfs ruimte voor fruit en recepten met rijst of quinoa.

Bij het Keto dieet is dat anders. Dat wil niet zeggen dat het lastiger is, sterker nog, als je goed in ketose bent dan is volhouden makkelijker dan bijvoorbeeld het koolhydraat beperkte dieet. En de vele gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt maakt dat de keuze ook snel op keto kan vallen. Bij keto beperkt je de koolhydraten inname tot maximaal 30 gram, en dat haal je alleen uit groenten. Kijk maar eens in onze voorbeeld recepten. Een compleet en kant en klaar 8-weken plan kun je ook bij ons krijgen.

Je eet dus vooral groentes. Net zo gezond als fruit maar dan zonder de suikers. Naast groentes haal je een groot deel van jouw brandstof uit eiwitten, zo’n 35% calorie inname. De rest van je calorieën wordt gehaald uit vetten. Door deze manier van eten kom en blijf je snel in ketose. Dus vlees of vis, eieren, kaas en noten zul je ook veel eten.

Wat is Ketose?

Bij de meeste mensen zijn koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Mensen zijn altijd bang voor vetten “want daar wordt je toch dik van”? Dit is een in de jaren 80 door de suiker industrie gecreëerde fabel. In die tijd begonnen mensen in Amerika last van overgewicht te krijgen en de wetenschap kwam snel bij de toename van suikerconsumptie uit. De suiker producenten lobby speelde daar daar slim op in door de focus te verplaatsen naar vetten en light producten aan de man te brengen. Omdat producten niet lekker smaken als het vet er uit wordt gehaald, werd op grote schaal suiker toegevoegd. Zo is door de commercie het idee ontstaan dat vet ongezond is in plaats van dat veel eten ongezond is.

Veel calorieën maken dik!

Niet vet, suiker, koolhydraten of wat dan ook. Het lichaam zet voedingstoffen om in energie en het teveel wordt opgeslagen in de vorm van vet.

Suiker heeft echter van alle voedingstoffen een groot nadeel. Het lichaam raakt er aan verslaafd, het is als het ware opium voor de spieren. Door de schommelingen in jouw bloedsuiker zal het lichaam altijd naar meer verlangen. Dit nadeel heb je niet bij andere voedingsstoffen. Als je de suikers weg laat krijg je een ander metabolisme namelijk ketogene verbranding oftewel ketose.

Als je de suikers dus weg laat kom je in staat van ketose. En wanneer je eenmaal in ketose zit, wat een veel trager metabolisme is heb je ook minder snel behoefte aan meer eten, en daar zit de hele truc, minder honger is minder eten, minder eten is minder calorieën en minder calorieën is minder vet opslag. Zo helpt een keto dieet je dus om af te vallen. Hoe het precies werkt wordt uitvoerig beschreven in ons E-boek dat je hier kunt vinden.

Aperges met kalfsvlees | Ketoclub.nl
Aperges met kalfsvlees | Ketoclub.nl

Nog meer voordelen van het Keto dieet.

Wat zijn nu precies de voordelen van deze opzet? Het keto dieet heeft een aantal belangrijke pluspunten, namelijk de volgende:

Geen honger

Vetten worden trager door het lichaam verwerkt, de verzadiging van het honger gevoel blijft dus langer aanwezig. Je kunt dus makkelijker mate houden met voeding.

Geen schommelingen in bloedsuiker

Omdat de suikerinname gering is met keto zul je geen insuline pieken meer hebben en dus ook geen schommelingen in jouw bloedsuiker spiegel. Niet meer dat moeie slaperige gevoel na een maaltijd, geweldig!

Goede invloed en zelf voorkomen diabetes type 2

Veel mensen met diabetes type 2 hebben baat bij deze keto eetwijze, en pre- diabeten type 2 kunnen de naderende ziekte voorkomen.

Snel vetverlies

Door het gemak waarmee je deze eetwijze kunt volhouden is het zeer effectief om gewicht kwijt te raken. In tegenstelling tot uithonger en crash diëten zul je veel beter op gewicht kunnen blijven. Vaak worden mensen door de nieuwe manier van met voeding omgaan onbewust bekwaam en zijn ze veel beter in staat om gezond te komen, ook als men overgaat tot een wat gewonere

Allerlei gezondheidsvoordelen

Het ketogeen dieet wordt genoemd in verband met allerlei gezondheidsvoordelen. Ik noem er een paar:

 • Meer energie
 • Minder behoefte aan snoepen en tussendoortjes
 • Niet constant honger
 • Gewichtsverlies
 • Beter slapen
 • Betere gezondheid
 • Suikerspiegel schommelt niet meer
 • Suikerspiegel geeft betere waardes
 • Betere sportieve prestaties
 • Scherper en beter concentratievermogen

Dit komt voornamelijk doordat:

 • Lichaamsgewicht en met name vet verlaagt
 • Bloeddruk verlaagt
 • Nuchtere bloedglucosewaarde verlaagt
 • Bloed insuline waarde verlaagt dus grote voordelen voor de mensen met diabetes of re-diabetes en daardoor ook minder kans op kanker, vormen van dementie zoals alzheimer en vaatziekten waar mensen met diabetes verhoogd risico op geeft.
 • Goede cholesterol HDL beter
 • Slechte cholesterol LDL slechter dus voordelen op gebied van hart en vaatziekten
 • Minder ontstekingsmarkers in het bloed

Nadelen keto dieet

Deze voordelen klinken natuurlijk geweldig maar zijn er ook nadelen aan het keto dieet? We willen het niet echt grote nadelen noemen maar er zijn wel uitdagingen.

De Keto-flu

In de eerste week dat je een keto dieet volgt, zul je je vaak een ligt grieperig gevoel hebben. De reden is dat je lichaam nog niet gewend is aan het nieuwe metabolisme. Dat in het begin soms best vervelend. Het is wel voor ieder persoon verschillend. Sommige mensen ervaren niets, anderen hebben er echt even last van. Er zijn verschillende goed tips die je kunt gebruiken hier doorheen te komen, lees het in het 8 weken ketoplan dat je op deze website kunt krijgen.

Na verloop van tijd en met de juiste tips gaat het vanzelf snel over.

Soms te kort aan voedingsmiddelen

Als je zonder goede kennis en instructies aan de slag gaat is er een risico op een te kort aan bepaalde voedingsmiddelen.  Als je met keto aan de slag gaat is het zaak een uitgebalanceerd dieet aan te gaan. Ook hebben sommige mensen baat bij wat voedingssupplementen. In het eerder genoemde keto plan geven we voor alle mogelijke symptomen een passende oplossing.

Extra aandacht nodig bij intensief sporten

Als je fanatiek sport is het belangrijk dat je goed uitgebalanceerd ketogeen eet. Het is absoluut niet waar dat keto niet gaat in combinatie met intensieve sport. De meeste bodybuilders trainen zich droog met suiker en koolhydraat beperking en Daphne Schippers wint medailles op ketogeen eten. Sterker nog, duursporters houden het langer vol met deze eetwijze. Het is echter wel belangrijk dat je met bepaalde voedingsstoffen compenseert. Hoe dat moet vertellen we in het 8 weken ketoplan. Naast de extra informatie voor sporters staat er een compleet trainingsschema in het boek om snel fit en slank te worden. Dit is uniek omdat de meeste andere koolhydraat arme boeken en blogs zich beperken tot voeding.

Zelf ook een keto dieet volgen?

Denk je nu; “dit is iets voor mij om een keto dieet te volgen”? Doe met ons mee en begin nu!

Begin meteen!

Salade met gebakken champignons

\