Hoewel de uitgebalanceerde gerechten van Ketoclub zeker voldoende zijn kan het helpen om supplementen te nemen. Wij gebruiken zelf verschillende supplementen; MCT-olie en Elektrolyten. De supplementen kunnen jou goed helpen om goede resultaten te behalen. Lees in dit artikel meer over MCT-olie en Elektrolyten

MCT-Olie

De vetzuren in MCT-olie, Capric en Caprylzuur kunnen door de lever worden omgezet in ketonen. Deze ketonen kunnen als glucosevervangers in ons lichaam werken en daarmee helpen om in ketose te komen.

Wanneer vetten door het lichaam worden opgenomen, volgen ze een specifieke route. De route voor MCT’s is echter anders dan normale lange keten vetzuren. MCT’s worden snel opgenomen in het bloed in plaats van via het lymfe / chylomicron-systeem, wat normaal is voor bijvoorbeeld vetten uit olijfolie en zonnebloemolie. Bij het binnenkomen van de bloedstroom hebben MCT’s ook sneller toegang tot levercellen, die op hun beurt energie (of ATP) creëren die ons lichaam kan gebruiken.

Voor een boost aan energie kun je deze olie dus goed gebruiken! Kijk bij onze voedingssupplementen voor de verschillende MCT oliën.

De voordelen van MCT olie inname

  • Sneller in Ketose
  • Energie boost wanneer in Ketose
  • Helpt met afname visceraal vet
  • Uit MCT geproduceerde ketonen geven energie aan de hersenen
  • Remt de eetlust door verzadigd gevoel
  • Ondersteunt immuunsysteem
  • Verhoogt vetverbranding
  • anti-microbiële en schimmelwerende effecten.

Hou rekening met de volgende punten bij MCT olie

MCT olie moet je wel rustig opbouwen. Als jouw lichaam niet gewend is MCT olie te nuttigen kan het in het begin een laxerend effect hebben. Begin dus altijd rustig met theelepels en bouw het in 1 week op tot de aanbevolen dosis. Raadpleeg de verpakking voor gebruik!

MCT-olie FAQ

Laxeert MCT olie of poeder?

MCT olie heeft de neiging om een ​​laxerend effect te hebben.

Kun je koken met MCT-olie?

Het kan maar alleen bij zeer lage temperaturen (tot 120C). Je kunt beter koken met andere oliën die hogere temperaturen aankunnen en goedkoper zijn.

Hoeveel MCT-olie moet ik dagelijks innemen?

Begin met 1 theelepel en werk ons ​​een weg naar 1 eetlepel of meer nadat het lichaam gewend is geraakt.

Kun je MCT-olie puur nemen?

Ja, u kunt MCT-olie zeker puur gebruiken, er zit weinig smaak aan.

Kan MCT-olie je aan laten komen?

JA! Zoals bij alle voeding, als je er te veel van consumeert kom je aan. Ketogeen eten is juist zo effectief omdat je een verzadigd gevoel krijgt, helemaal als je MCT-olie gebruikt waardoor je de calorie inname kunt matigen. Je wordt dus niet dik van 1 eetlepel per dag, wel van te veel.

Verhoogt MCT-olie cholesterol?

Onderzoek heeft aangetoond dat MCT-olie LDL (slecht cholesterol) verlaagt en HDL (goed cholesterol) kan verhogen.

Kom je van MCT-olie je in ketose?

MCT verhoogt het niveau van ketonen in uw bloed, maar het brengt uw lichaam niet in een metabolische toestand van ketose. De enige echte manier om in ketose te komen, is door vasten of het verminderen (20-50 gram p.d.) van koolhydraten.

Bevat olijfolie MCT?

Olijfolie is geen goede bron van MCT’s

Elektrolyten

Elektrolyten zijn ionen (zuur-metaal moleculen) die zich in het bloed bevinden. Elektrolyten spelen een belangrijke rol in het in balans houden van het lichaam. Zo zijn elektrolyten belangrijk voor het op peil houden van de osmotische waarde ( belangrijk voor b.v. de vochthuishouding in cellen en het afvoeren van afvalstoffen ) en het samentrekken van de spieren. De belangrijkste elektrolyten in het menselijk lichaam zijn: natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride.

Wanneer je het ketogeen dieet volgt vinden er verschillende veranderingen plaats in jouw lichaam. Het produceert minder insuline en de voorraden glycogeen raken op. Als gevolg van het beperken van koolhydraten raak je veel vocht kwijt. In de eerste weken van het dieet scheidt je lichaam dit vocht uit maar ook elektrolyten.

Het kan daarom raadzaam zijn Elektrolyten in de vorm van supplementen toe te voegen aan het dieet. Dit voorkomt ook kwaaltjes als bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde prestaties, spierkrampen, constipatie, prikkelbaarheid of een slap gevoel.

Wil je zelf ook beginnen aan het Ketodieet? Doe mee met het 8-weken fitplan van Robin Veen en Ineke van Oudheusden!