Is ketose gevaarlijk?

Is ketose gevaarlijk en schadelijk voor je gezondheid? Het antwoord is kort.

Nee, dat is het niet.

Toch kom je je deze beweringen vaak tegen, hoe zit dat nou? Dit komt omdat het vaak verward wordt met ketoacidose wat iets totaal anders is maar wel een beetje zo klinkt. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd mensen die een commercieel belang hebben om dit te vinden maar dat is weer een andere discussie. 

Het verschil een keto dieet is dat bij ketoacidose is de glucose hoog en bij het keto dieet juist laag.

Ketoacidose heeft betrekking op mensen met diabetes type 1 die het zelf echter nog niet weten. Of als je al wel insuline gebruikt en de dosering gaat mis. Ook mensen met diabetes type 2 die SGLT-2 remmers slikken, hebben een kleine kans op ketoacidose. Bij ketoacidose is het belangrijk om snel contact op te nemen met je arts. Dit heeft dus niets met ketose te maken.

Wat wel een gelijkenis heeft is dat bij beiden insuline een rol speelt. Vandaar dat je ook wel eens ziet dat het keto dieet een positieve rol speelt bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes hebben in de regel een behandelend arts of verpleegkundige en kunnen hun bloedsuiker daarom goed monitoren. Heb je diabetes en wil je gaan starten met ketogeen eten dan adviseer ik altijd om dit in overleg te doen met de behandelaar en ook je bloedsuiker extra te monitoren omdat je medicatie vaak erg snel (naar beneden) moet worden bijgesteld.

Het is altijd verstandig om bij onderliggende ziektes waar je voor behandeld wordt te overleggen met jouw behandelend arts. Ketogeen eten is dus niet gevaarlijk en over het algemeen super gezond, maar dat zijn noten ook en sommige mensen zijn er toch allergisch voor. Overleg dus in dat geval, helemaal als je diabetes patiënt bent.

Maar vet is toch vet ongezond?

En hoe zit het dan met vet? Dat is toch ook gevaarlijk? Ik heb gehoord dat je je met keto helemaal vol stopt met vet eten….

Dat klopt ook niet helemaal. Met de vet inname bij keto valt het best wel mee en het is zeker niet onbeperkt. Helemaal als je ons programma met de weekmenu’s volgt. Wanneer je altijd gehoord hebt dat je koolhydraten moet eten omdat je ze nodig hebt en vet ongezond is, is het soms lastig om bepaalde dingen in het juiste perspectief te zien en los te laten.

Er zijn verschillende soorten vet en we moeten ons realiseren dat het vet waarvan wij weten dat het ongezond is, voornamelijk ongezond is in de combinatie met koolhydraten. Wanneer we deze aanzienlijk verminderen blijken deze vetten ons juist zeer gunstig gezind.

Je kunt verschil maken in vetten. Er zijn vier soorten vetten. Verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten en transvetten. De transvetten laten we liever zoveel mogelijk links liggen. Je vindt deze veel in bewerkt voedsel zoals koek en junkfood. De meervoudig onverzadigde vetten eten we het liefst onverhit. Deze kunnen bij verhitting namelijk vrije radicalen vormen die ontstekingsbevorderend werken.

Je kunt dus met een gerust hart verzadigde vetten eten. Maar doe dit met mate. Ook enkelvoudig verzadigde vetten zijn een goede keuze. Het best zijn de meervoudig onverzadigde vetten. Maar voor elke vet soort geldt: Het levert 9 KCal per gram vet. Dus met een beetje heb je eigenlijk al best veel.

Geef een reactie